Praagse Lente

Pastorale hulpverlening in Tsjechië en Slowakije

Nieuwsbrief Stichting Praagse Lente december 2019

Aan het einde van het jaar weer een verslag van het werk van Stichting Praagse Lente samenwerkend met de Tsjechische Stichting voor Innerlijke Genezing Immanuel. We hebben een paar weken geleden van Karel en Yvona Taschner gehoord dat ze in maart willen stoppen als leiders van Immanuel maar wel doorgaan als leden van het bestuur. Dat is een ingrijpende verandering; eind januari zal er een dag zijn voor het hele bestuur om met elkaar te bespreken hoe we verder gaan, uitgaande van de visie van Immanuel en hoe die het beste nu te realiseren. Eddy de Pender heeft een voorstel voor deze bespreking geschreven en zal die dag leiden, ik zal er als bestuurslid bij zijn.

Mijn gedachten gingen terug naar 1970 toen ik voor de eerste keer in Praag kwam doordat Nanne, mijn man, daar een internationale spoorwegconferentie had en ik mee kon gaan. Al dwalend door Praag ontdekte ik in een galerie dit wandkleed en kocht het voor ons nieuwe huis. Dit kleed sprak mij aan en ik zag er bevrijding
van onderdrukking in. Omdat ik het over de grens moest smokkelen, wisselden de verkoopster, Maria, en ik onze adressen uit zodat ik haar een kaartje kon sturen dat ik een goede reis had gehad. Toen kort daarop haar dochter stierf ging ik de kleren van onze twee oudste kinderen brengen die net een jaar ouder waren dan haar kleinkinderen voor wie ze ging zorgen. Na 11 jaar tweemaal per jaar kleren brengen, ontmoette ik in de trein een man die mij vroeg om naar zijn kerk te komen. En zo begon ik daar in het diepste geheim met counseling en onderwijs geven, oa in de jeugdgroep. Ik had nooit kunnen denken dat deze reis in 1970 zoveel gevolgen zou hebben. want volgend jaar kom ik dus 50 jaren in Tsjechië. Dat zoiets simpels als het kopen van een wandkleed zoveel op gang kon brengen!
Ik ben nu, na veel verzoeken, een boek aan het schrijven over dit werk in Tsjechië: ‘Hoe liefde genas’ en hoop dat het volgend jaar klaar zal zijn.

Dit was de start van de nieuwsbrief Stichting Praagse Lente. Wil je verder lezen, open dan de bijlage.

Bedankt voor jullie meeleven en steun weer dit jaar.

Heel goede Kerstdagen gewenst en hartelijke groeten
Tony Kalma
Stacks Image 20
Om de volledige nieuwsbrief te lezen: klik hier.